Pikkusisko kyläili muutaman päivän ja eilen herkuteltiin hamppareilla. Minä tein hyväksi koetulla reseptillä sämpylät ja avokki teki pihvit.

Hampurilaissämpylöiden ohjeen olen löytänyt Voisilmäpeliä blogista. Vielä ei ole vastaan tullut tätä voittanutta reseptiä. Silmänisku

Hampurilaissämpylät (4 kpl)

1 dl vettä (42′C)
2 rkl maitoa
1 tl kuivahiivaa
1 rkl sokeria

1 muna
4 dl vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa
1 1/2 rkl pehmeää voita

voiteluun muna ja tilkka vettä
päälle seesaminsiemeniä

Yhdistä lämmin vesi, maito, hiiva ja sokeri. Anna seistä n. 5 minuuttia.

Vatkaa muna kevyesti (ihan käsivatkaus riittää).

Yhdistä kulhossa jauhot ja suola. Nypi voi joukkoon niin että saat aikaiseksi pieniä muruja. Lisää joukkoon vesi-hiivaseos sekä kevyesti vatkattu muna. Sekoita puuhaarukalla taikinaksi.

Siirrä taikina kevyesti jauhotetulle pinnalle ja vaivaa n. 8-10 minuuttia, kunnes taikinasta tulee sileää ja elastista. Taikina on tahmaista, joten voit joutua lisäämään hiukan jauhoja vaivaamisen helpottamiseksi. Muista kuitenkin, että mitä vähemmän jauhoja lisäät, sitä ilmavampia sämpylöitä saat – älä siis lisää jauhoja liian herkästi vaikka löysä taikina hiukan koetteleekin hermoja.

Pyörittele taikina palloksi ja siirrä peitettynä kohoamaan lämpimään, ei-vetoisaan paikkaan. Kohota kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, n. 1-2 tuntia.

Leikkaa kohonnut taikina 4 osaan ja pyörittele jokainen osa sämpyläksi. Sämpylät kannattaa pyöritellä suoraan leivinpaperilla vuoratulle pellille, sillä pyörittelyn jälkeen niitä on vaikea enää siirrellä. Hampurilaissämpylöistä kannattaa mieluummin tehdä vähän litteämpiä ja vastaavasti leveämpiä kuin tavallisista sämpylöistä tai pullista, ei ihan pallon mallisia. Näin purilaisia on huomattavasti helpompi syödä.

Kohota sämpylöitä liinan alla vielä toiset 1-2 tuntia. Voitele kohonneet sämpylät kevyesti vatkatulla kananmunalla, johon on lisätty loraus vettä. Ripottele päälle seesaminsiemeniä.

Laita uunin alatasolle uunivuoka, jossa on muutama desi vettä. Tämä pitää uunin sopivan kosteana. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista sämpylöitä n. 10-15 minuuttia uunin keskitasossa, kunnes ne ovat kauniisti kohonneet ja ruskistuneet.

(Resepti kopioitu suoraan ko. blogista.)

Hamppareiden seuraksi siskoni valitsi kaupan pakastealtaasta näitä kierreperunoita. Kivaa vaihtelua tavan ranskiksiin. Hymy Sekä uusi tuttavuus oli tuo taustalla häärivä ruokosokerinen Cane Cola. Oikein mukavan ja pehmeän makuista.

Eikä olleet ihan pienen pieniä, ohje joka mulla keittiössä pyörii on kolminkertaistettu, joten 12kpl tulisi, Mutta tein vain 8 sämpylää. Kieli ulkona Halkaisia ihan pienesti ja varovasti arvioituna n.15cm. Hups!