Tänä vuona sai syrjään jäädä kakut, piirakat, cupcakeit ynnä muut leivottavat herkut.

Googlettamalla päädyin loppujen lopuksi Jamie Oliverin sivuille ja sieltä nappasin ohjeen mukaan.

Koskaan ennen en ole tätä kyseistä herkkua maistanut, nähnyt vain kun kaiken maailman kokkiohjelmissa on väsäilty. Joten yhtään en tiennyt mitä odottaa.

Hölmöyttäni en edes tajunut ottaa kuvia ennen ja jälkeen, vaan kameraani päättyi vain jälkeen kuvia. Antakaa siis anteksi tämä moka.

Alkperäisen ohjeen mukaan annoksia olisi tullut neljä, mutta hyvin se jakaantui kuudelle. Eikä kukaan enenpää olisi kaivannutkaan. Tämä tosin toivottavasti siitä johtuen, että mahat oli juuri täytetty loistavalla aterialla.

Ohje on suomennettu erittäin vapaalla kädellä ja jättäen laventelit laskuista pois.

crème brûlée

2 vaniljatankoa

3 dl kuohukermaa

2 dl maitoa (punaista)

8 keltuaista

75 g sokeria

Lisäksi tarvitaan sokeria kuoruttamiseen.


1. Halkaise vaniljatangot pitkittäin ja kaavi siemenet (paksupohjaiseen) kattilaan. Laita myös vaniljatangot kattilaan. Lisää maito ja kerma kattilaan.

2. Kuumenna seos varovasti ja kiehauta (varo polttamasta pohjaan). Siirrä kattila liedeltä pois.

3. Vatkaa kulhossa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

4. Poista kattilasta vaniljatangot ja kaada maito-kermaseos munavaahtoon vähän kerrallaan ja koko ajan sekoittaen.

Alkuperäisessä ohjeessa oli vaihe jossa munamaitoseosta haudutetaan vesihauteessa noin viiden minuutin ajan. Tässäkin varmasti on jokin kikka, mutta itse en huomannut seoksen paksuuntuvan suuntaan enkä toiseen. Hämmentelin seosta lähemmäs vartin.

5. Kaada seos kuppeihin.

6. kypsennä esilämmitetyssä uunissa 140 asteessa 30-45 minutia. (Itsellä hyytyminen kesti lähemmäs tunnin.)

Maltti on valttia! Mieluummin liian vähän asteita kuin liikaa.

Jamien ohjeesa sanotaan, että pitäisi kaataa uuninpellille vettä jossa kupit on. Minä jätin veden pois, kun ei ollut niin syvää peltiä johon olis voinut vettä kaataa. Tiedä sitten mikä olisi veden tarkoitus tässä asiassa. Viisaampi tässä asiassa valaiskoon minua. Hyvin seos kumminkin kypsyi ilman vettäkin.

Seos on valmis kun se kuppia heiluttamalla tutisee keskeltä.

7. Jäähdytä. Minä nakkasin parvekkeelle ja saivat siellä tekeytyä loppuun ajallisesti varmaankin sen 1½ tuntia.

8. Ripottele sokerit pintaan ja paahda. Älä polta!

Mikä ihana rapsahdus kuuluikin kiposta kun sai lusikalla pinnan rikottua.

Tälläisellä vekottimella me sulatettiin sokeri. Isäni näpäränä miehenä kävi rautakaupassa ostoksilla. ;)

Crème brûléen voi ihan hyvin valmistaa edellisenä päivänä. Sulattelee sokerit pintaan ennen tarjoilua.