Yhteishyvän ruokamaailma lehtisestä bongasin tämän ohjeen. Olin vielä vannonut kautta kiven ja kannon, että tänä vuonna en munkkeja paistele... rosettien tekoa ois ollut aikomus vain ja ainoastaan kokeilla... mutta koskaan ei pidä sanoa ei. :D

Ohje mansikkaisiin munkkitikkuihin:

2 1/2 dl maitoa

25 g hiivaa

1 dl sokeria

1/4 tl suolaa

1 kananmuna

noin 9 dl vehnäjauhoja

1 dl kuivattuja mansikkalastuja (Olis voinu laittaa kyllä enemmänkin, ei kyllä tuolla määrällä paljoa mansikat maistu.)

50 g pehmeää margariinia

Paistamiseen

0,7 - 1 l rypsiöljyä

---

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon sokeri, suola ja muna. Vatkaa joukkoon 2 dl jauhoista.

2. Murenna joukkoon mansikkalastut. Lisää pehmeä margariini ja loput jauhoista. Kohota taikina lämpimässä paikassa peitettynä kaksinkertaiseksi.

3. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi 25 x 50 sentin levyksi. Leikkaa levy pituussuunnassa kahtia. Jaa molemmat palat taikinapyörällä noin 16 suikaleeseen.

4. Nosta palat kohoamaan pellille hetkeksi.

5 Kuumenna öljy valurautapadassa. Rasva on sopivan kuumaa, kun pieni leipäpala ruskistuu muutamassa minuutissa.

6. Kypsennä 3-4 munkkia kerrallaan muutaman minuutin ajan.

7. Nosta munkit valumaan hetkeksi talouspaperille.

8. Pyörittele munkit lämpiminä sokerissa.

 

Itse kyllä tein aika leveitä suikaleita ja sain noin 20 kpl. Meni laskut sekasin kun tuo avokki maisteli aika haipakkaa kyytiä "muutamaa" munkkia. :D Paistoin kaksi kerrallaan ja siinäkin meinasi olla tekemistä kun eivät suostuneet jäämään paikoileen kääntämisen jälkeen, vaan meinasivat pyörähtää aina lähtö asemiin.

Mutta näillä toivotetaan hyvää vappuaaton jatkoa! :)

(Huomenna jatketaan rosettien paistamisella.)