(Tämän kirjotuksen kanssa on kyllä nyt ollut kaikkea muuta kuin onni matkassa, joten laitan vain kuvat ja pienet selostukset. Voin kyllä alkuperäisen ohjeen kirjoittaa, jos joku sen haluaa.)

 

Pohja on suklaapisarakekseistä tehty. Alkuperäisessä ohjeessa, joka on hyväksi havaittu viime kesänä kirjasta Pipareista pitsikakkuun, kerrotaan ohjeen mukaan käytettäväksi raparperia, vispikermaa, sokeria, vettä (rapsujen keittämiseen), liivatetta, valkosuklaata ja sitruunatuorejuustoa, mutta itse käytin tässä vaniljatuorejuustoa ja sitruunarahkaa sekä pienen lirauksen sitruunanmehua. Kiille on raparperien keitinliemi kera liivatteiden.

Kiille tupsahti karkaamaan vuoasta muille maille, mutta onneksi sentäs pienesti jäi tuohon kakun päälle. Seuraavalla kerralla käytän tuorekelmua, enkä vain ajattele sen käyttöä. ;) (Irtopohjavuoan kanssa toimis ilmankin kelmua, mutta ei nähtävästi reunavuoan kanssa jota arvelinkin.) Koukerot kakun päällä on valkosuklaata.

 

Lisään ja kokeilen onneani ja koitan kirjottaa alkuperäisen ohjeen, jos vaikka onnistais tänään... (24.5.10)

Pohja:

200 g suklaapisarakekejä

75 g voita

 

Täyte:

250 g vispikermaa

200 g sitruunatuorejuustoa

4 raparperia

2 1/2 dl vettä

1 dl sokeria

4 liivatetta

100 g valkosuklaata

 

Kiille:

2 dl raparperien keitinvettä

3 liivatetta

 

Murskaa keksit monitoimikoneella tai pakastepussissa kaulinat käyttäen. Laita keksimurske kulhoon ja sekoita sulatteu voi joukkoon.

Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpapera. Painele keksi-voiseos vuoan pohjalle, esim. juomalasin pohjalla painellen. Nosta jääkaappiin jähmettymään.

Kuori ja pilko raparperit pieniksi. Laita noin 2-3 dl vettä, rapsunpalat ja sokeri kattilaan. KEitä kunnes rapsut pehmenee. Siivilöi rapsut talteen ja säästä keitnvesi kiillettä varten.

Laita täytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja sulata valkosuklaa. Lisää tuorejuusto (Itse notkistan tuorejuuston vatkaimella ennen lisäilemistä mihinkään.) ja valkosuklaa vispikermaan. Kiehauta kattilassa tilkka vettä ja liota puristetut liivatteet siihen. Lisää keitetyt (JÄÄHDYTETYT) rapsut täytteeseen sekä liivateseos koko ajan sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle, tasoita ja nosta jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi.

Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta tilkka vettä liuotakylmästä vedestä puristetut liivatteet siihen. Lisää liivateseos säästämääsi rapsujen keitinveteen samalla sekoittaen. Anna kiilteen jäähtyä hieman ja kaada täytteen päälle varovasti. (lisäyksen lisäystä; Värjäsin kiilteen apteekista saatavalla punaisella elintarvikevärillä)

Nosta kakku jääkaappiin hyytymään. Kun kiille on hyytynyt, irrota kakku vuoastaan varovasti esim. palettiveitsellä reunaa kiertäen. Voit koristella kakun pursottamalla suklaalla kivoja kuvioita kiilteen päälle.

Pikkasen oikasin kirjaoittamisessa ja ihan sana sanalta ja lause lauseelta en ohjetta kirjoittanut, mutta kyllä tuolla pitäisi pärjätä. :)