Tullut taas leivottua leipää ihan urakalla. Kuvia vaan harmikseni en ole kerinnyt ottamaan. Tänään sain kuin sainkin napattua kuvaa, ennen kuin kuvausmateriaali alkoi katoamaan parempiin suihin. (Itseni kuitenkin pidin kurissa ja maistelin vain viipaleisen!)

Tein kolme leipää, mutta kaiketi taikinasta voisi tehdä kaksi vähän isompaa.

 

Juuri:

½ l vettä

30 g hiivaa (1pss kuivahiivaa)

2 rkl siirappia

6 dl hiivaleipäjauhoja

Taikina:

2 tl suolaa

30 g voita

8 dl hiivaleipäjauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi.

Liuota nesteeseen hiiva.

Lisää siirappi ja 6 dl hiivaleipäjauhoja ja sekoita.

Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia niin, että se alkaa kuplia.

Valmista taikina lisäämällä juuritaikinaan suola, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikinasta tulee hyvä leipoa leipiä. 

Leivo taikinasta heti alustuksen jälkeen 3 isoa leipää.

Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä. 

Pistele tai koristele pinta viilloin. Paista hiivaleipiä 200-asteisen uunin alatasolla 20-25 min kauniin ruskeiksi.

 

Itse tein juuren illalla ja annoin tekeytyä yön yli jääkaapissa. Ajatuksissa kävi, että olisi varmaan parempi ollut, jos olisin antanut juuren ensiksi lämmettä huoneenlämmössä ja sitten vasta lisänyt loput ainekset.

Leipää kuitenkin sain aikaiseksi vaikka tein taikinan kylmänä.

Ohjetta nappailin Myllyn Parhaan sivuilta.