Pyöräytin meille juhannusaatoksi (juu on muutama hetki ehtinyt siitä vierähtämään ) leipää ruokapöytään. Ohje on kotivinkistä, lehden numerosta ei mitään haisua, eikä myöskään ilmestymis vuodesta... varmaankin viimevuoden loppua?

Ohjeen mukaan tulee 6-12 kpl

6 dl vettä

3/4 pala hiivaa

3 tl suolaa

½ dl oliiviöljyä (rypsiöljyä)

noin 1 ½ l leivontakarkeita vehnäjauhoja

***

1. Liota hiiva haaleaan veteen

2. Lisää muut aineet ja vaivaa taikinaa koneella (käsin) noin viisi minuuttia.

Peitä taikina tuorekelmulla ja nosta se jääkaappiin ainakin kahdeksaksi tunniksi, esimerkiksi yön yli. Varaa tarpeeksi (oikeesti!) suuri kulho, sillä taikina kohoaa jääkaapissa. Taikinaan tulee miedosti hapan maku. Aamulla oli kiva katsoa jääkaappiin, kun taikina oli päättänyt tehdä lähempää tuttavuutta salaattikastikepullon kanssa... kun täällä erään olin tökännyt taikinan 3½ litran kulhoon.

4. Vuoraa 6- 12 pientä kukkaruukkua tai teekuppia leivinpaperilla.

5. Vaivaa taikina kevyesti, jaa se osiin ja nosta taikinapalat vuokiin.

6. Kohota leipiä lämpimässä paikassa leivinliinan alla, kunnes ne ovat kooltaan kaksinkertaisia.

7. Paista leipiä uunin keskiritilätasolla 250 asteessa 10 minuuttia.

8. Ota leivät hetkeksi pois uunista ja voitele ne öljyllä.

9. Nosta leivät takaisin uuniin, kaada uunin pohjalle noin desilitra vettä ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia.